تاثیر بصری و روانی رنگ در طراحی فضاهای خانه

رابطه بین رنگ و معماری

رنگ‌ها و ادراک آن‌ها مسئول یک سری محرک‌های آگاهانه و ناخودآگاه در روابط روانی-فضایی ما هستند. علیرغم وجود و تنوع آن، در همه جا وجود دارد. آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که نقش آن در معماری چیست؟

علاوه بر عناصر سازنده که یک شی معماری را تشکیل می‌دهند، استفاده از رنگ‌ها بر روی سطوح نیز بر تجربه کاربر از فضا تأثیر می‌گذارد. به گفته پدروسا، “احساس رنگارنگ توسط ظرافت‌های نوری که توسط یک ماده شکست یا منعکس می‌شود، ایجاد می‌شود، معمولاً کلمه رنگ به آن سایه‌هایی که به عنوان محرک در یک احساس رنگی عمل می‌کنند، اطلاق می‌شود.

تاثیر بصری و روانی رنگ در طراحی فضاهای خانه

در واقع رنگ یک عنصر جدایی ناپذیر در معماری است. نه تنها از نظر زیبایی شناختی مهم است، بلکه از اهمیت روانی-حسی بالایی نیز برخوردار است که باید از آن عاقلانه در پروژه‌های خود استفاده کنید! چرا که روانشناسی رنگ خانه شما بسیار بیشتر از مجموعه‌ای از رنگ‌های زیبا است. رنگ‌هایی که برای دیوارهای خود انتخاب می کنید می‌توانند به طور قابل توجهی بر روحیه و رفتار شما تأثیر بگذارند و تغییراتی را ایجاد کنند که در نهایت بر کل زندگی شما تأثیر می‌گذارد. به همین دلیل مهم است که رنگ‌های شاد، مثبت و تشویقی را برای خانه خود انتخاب کنید تا فضایی شود که بهترین‌ها را در شما و خانواده شما به ارمغان می‌آورد.

شاخه های عملکردی رنگ

رنگ را می‌توان با روانشناسی، نمادگرایی و حتی عرفان همراه کرد. رنگ‌ها با توجه به دوره هنری، تاریخی یا فرهنگی معانی مختلفی به خود می‌گیرند. رنگ‌ها هنگام مواجهه با نور تغییر می‌کنند. رنگ می‌تواند حجم خاصی یا جزئیات سازنده را نشان دهد یا به صورت بصری جنبه‌های خاصی از فضا را تقلید کند. همچنین می‌تواند مجموعه‌ای از احساسات یا جلوه‌های بصری را ارائه دهد.

در پروژه‌های شهری نیز، گاهی اوقات از رنگ‌ها برای احیای سرزندگی و بازسازی فضاهای فرسوده استفاده می‌شود و در واقع رنگ هویت فضایی ایجاد می‌کند.

شاخه های عملکردی رنگ

تاثیر بصری رنگ بر ابعاد فضا

اگر محیطی با دیوارها، کف‌ها و سقف‌های خنثی ایجاد کنیم، وقتی رنگ‌های خاصی را روی سطوح مختلف اعمال می‌کنیم، جلوه‌های بصری متفاوتی دریافت می‌کنیم. به عنوان مثال، اگر سایه تیره‌تری روی سقف اعمال کنیم، فضای سنگین‌تری ایجاد می‌شود. اگر رنگ را به دیوار مرکزی فضا اعمال کنیم، ایده یک کوتاه شدن فضایی خاص به صورت بصری ایجاد می‌شود. در حالی که اگر بر روی همه دیوارها اعمال شود، درک فضایی طولانی‌تر از آنچه که هست ایجاد می‌شود.

اگر فقط دیوارهای جانبی فضا رنگ آمیزی شده باشد، درک قابل توجهی از باریک شدن وجود دارد. در غیر این صورت، هنگام رنگ آمیزی دیوار مرکزی و سقف در یک رنگ، به نظر می‌رسد که محیط گسترش یابد. اگر به دنبال پایین آوردن ارتفاع فضا یا قرار دادن فوکوس در ارتفاع نگاه ناظر هستید، پس رنگ آمیزی تمام سطوح در نیمه ارتفاع و قرار دادن رنگ‌های تیره‌تر در سطوح بالایی این جلوه مورد نظر را به ما می‌دهد.

تاثیر نور بر رنگ

اما رنگ‌ها بدون حضور نور وجود ندارند. همانطور که پدروسا در کتاب خود می‌گوید: رنگ هیچ وجود مادی ندارد، فقط احساسی است که توسط سازمان‌های عصبی خاص تحت تأثیر نور ایجاد می‌شود. در واقع، عملی است که توسط عمل نور بر روی آن تحریک می‌شود.

تاثیر نور بر رنگ

روانشناسی رنگ‌ها

رنگ ارتباط نزدیکی با محرک‌های روان‌شناختی دارد و می‌تواند در ارتباط با حجم و شکل هر پروژه استفاده شود.

اگر تا به حال به این فکر کرده‌اید که چرا در یک فضا احساس آرامش و راحتی می‌کنید و در فضای دیگر احساس تنش یا عصبانیت می‌کنید، ممکن است به رنگ اتاقی که در آن هستید مربوط باشد. رنگ در واقع بر احساسات و ادراک ما در سطح ناخودآگاه تأثیر می‌گذارد.

palette

با توجه به “روانشناسی” رنگ‌های اصلی، ایده‌های زیر ایجاد شده است

  •   آبی: احساس مثبت بودن، اعتماد به نفس و امنیت را منتقل می‌کند. اغلب در فضاهای تجاری مانند آژانس‌های بانکی، دفاتر و شرکت‌ها استفاده می‌شود.
  •   زرد: خوش بینی، کنجکاوی، شادی و فضای روشن را به تصویر می‌کشد. اغلب در فضاهای تجاری یا رستوران‌ها برای جلب توجه عابران پیاده استفاده می‌شود.
  •   قرمز: این رنگ انرژی، هیجان، انگیزه را نشان می‌دهد. بنابراین، به طور مرتب در فضاهای تجاری، مانند فروشگاه‌ها یا فست فودها استفاده می‌شود، زیرا اجبار و تمایل مصرف کننده خاصی را به تصویر می‌کشد.
  •   سبز: آرامش و رفاه را تداعی می‌کند. این به طور منظم در فضاهای مرتبط با سلامت و رفاه، مانند بیمارستان‌ها و مراکز استراحت استفاده می‌شود.
  •   نارنجی: نتیجه ترکیب زرد و قرمز، نارنجی ایده‌ای از شدت، خلاقیت، سرخوشی و اشتیاق را ایجاد می‌کند. اغلب در محیط‌های خلاقانه مانند دفاتر، استودیوها و مدارس استفاده می‌شود. اگر همراه با رنگ آبی استفاده شود، ایده تکانشگری و اعتماد را منتقل می‌کند و به همین دلیل توسط آژانس‌ها و دفاتر بانکی پذیرفته می‌شود.
  •   بنفش: حال و هوای آرامش و نرمی را منتقل می‌کند.

در ادامه به توضیح رنگ‌های مناسب هر یک از فضاهای معماری به صورت جداگانه پرداخته می‌شود.

آشپزخانه

زرد رنگ خوبی برای آشپزخانه است زیرا شاد است، به شما انرژی می‌دهد و می‌تواند به افزایش متابولیسم کمک کند. وقتی به رنگ زرد فکر می‌کنید، به آفتاب گرم و شاد فکر می‌کنید.
خاکستری، تا زمانی که یک رنگ گرم باشد، نه خاکستری استیل سرد، یک انتخاب عالی است زیرا ساده و در عین حال ظریف است و با هر رنگ دیگری هماهنگ است. اگر آشپزخانه خود را خاکستری رنگ می‌کنید، حتما آن را با رنگ‌های گرم دیگر برجسته کنید.
سبز یک رنگ محبوب برای رستوران‌ها و کافه‌ها است، بنابراین استفاده از آن در آشپزخانه خود نیز منطقی است. این رنگ طبیعت است و می‌تواند به شما احساس زمینی، آرامش و انرژی طبیعی بدهد. پیشنهاد می‌کنیم از سبز لیمویی یا سبز نخودی کدر دوری کنید.
آشپزخانه یک فضای جمعی است که در آن خلاقیت متولد می‌شود و خانواده جمع می‌شوند. به همین دلیل است که شما رنگ‌های رنگ آشپزخانه را می‌خواهید که خلاقیت و شادی را تقویت کند. سایه‌های زرد، سبز و آبی همگی می‌توانند روانشناسی رنگ اتاق شما را بهبود ببخشند و فوراً با رنگ شاد دیوار روحیه را بهبود می‌بخشند.

هال-نشیمن

اسطوخودوس یک سایه زیبا و آرام از بنفش است و بنابراین برای اتاق نشیمن بسیار مناسب است. در حالی که بنفش تیره‌تر و پررنگ‌تر، محرک‌تر است، اسطوخودوس یا یاسی باعث آرامش و تمرکز می‌شود. سعی کنید چند لهجه ارغوانی تیره‌تر، مانند کوسن یا نقاشی، به اتاقی با رنگ یاسی اضافه کنید.
آبی آرام و خنک است، بسیار شبیه آسمان در یک روز زیبای بهاری یا اقیانوس بی موج. به دلیل تمایل آن به ترویج فضای خنک‌تر، بر خلاف فضای گرم، آبی پاستلی روشن یا آبی تیره‌تر (البته نه به تیره سرمه‌ای) انتخاب کنید.
سبز همچنین می‌تواند در اتاق نشیمن به خوبی کار کند، به شرطی که سبز تیره‌تر و جنگلی با لهجه‌های روشن‌تر، مانند قالب‌گیری تاج سفید یا پرده‌ها باشد.
روانشناسی رنگ اتاق نشیمن شما ساده است: رنگ‌های اتاق نشیمن را پیدا کنید که با روحیه کلی راحتی، گفتگو و رفاقت برای فضای شما مناسب باشد. وقتی از خود می‌پرسید اتاق نشیمن خود را چه رنگی کنم، رنگ‌های شاد و آرام‌بخش مانند سبز و آبی را در نظر بگیرید. برای هیجان بیشتر، رنگ قرمز را در نظر بگیرید.

ناهارخوری

قرمز اشتها را تحریک می‌کند، که می‌تواند آن را برای یک اتاق ناهارخوری مناسب کند، اگرچه همه با این انتخاب رنگ موافق نیستند. قرمز می‌تواند هیجان انگیز باشد و خلق و خوی پر انرژی را تشویق کند، بنابراین رنگ قرمز خود را به خوبی انتخاب کنید. مانند بسیاری از رنگ‌های تند یا تیره، در کوسن‌ها، صندلی‌ها، گل‌ها، نقاشی‌ها و تزئینات از لهجه‌های روشن‌تر استفاده کنید.
نارنجی رنگ دیگری است که اشتها را تحریک می‌کند و به همین دلیل برای اتاق غذاخوری مناسب است. احساس گرما، سرزندگی و سلامتی را تقویت می‌کند.
هنگامی که بهترین رنگ و حالت اتاق را برای اتاق ناهارخوری خود در نظر می‌گیرید، روانشناسی رنگ اتاق می گوید که شما می‌خواهید با رنگ‌هایی که اشتها را افزایش می‌دهند، استفاده کنید. برخی از رنگ‌ها در واقع ثابت شده‌اند که شما را کمتر گرسنه می‌کنند، چیزی که قطعاً می‌خواهید در اتاق غذاخوری خود از آن اجتناب کنید.

اتاق خواب

اتاق خواب شما مکانی برای آرامش است، بنابراین رنگ‌ها و حال و هوای اتاق خواب باید دارای رنگ‌هایی باشند که آرامش کلی را به فضا بیاورند. هنگام تصمیم‌گیری در مورد رنگ اتاق برای اتاق خواب خود، روانشناسی رنگ اتاق رنگ‌هایی مانند سبز، آبی و بنفش را به دلیل ویژگی‌های آرامش بخش آنها در نظر بگیرید.
آبی پاستلی می‌تواند به طور ناخوشایندی بر روی دیوارها سرد شود، به خصوص در اتاقی که نور طبیعی کمی دریافت می‌کند.
سبز می تواند انتخاب خوبی برای اتاق خواب باشد و بسته به فردی که اتاقش دارد، می توانید تیره‌تر، روشن‌تر شوید. یک نوجوان ممکن است اثرات انرژی‌بخش سبز لیمویی را بخواهد، در حالی که یک بزرگسال ممکن است سبز جنگلی آرامش‌بخش و هماهنگ را ترجیح دهد. همه سایه های سبز در طبیعت وجود دارند، بنابراین شما واقعاً نمی‌توانید با این رنگ اشتباه کنید.
آبی یکی از محبوب‌ترین رنگ‌ها برای اتاق خواب است زیرا آرامش بخش است و نشان دهنده اعتماد و قدرت است.
اسطوخودوس اعصاب را آرام می کند و باعث آرامش می‌شود و به همین دلیل محبوب‌ترین رنگ – و عطر – است.

حمام

در حمام، روانشناسی رنگ اتاق شما باید روی رنگ‌های آرامش بخش تمرکز کند. این می‌تواند شامل رنگ های زرد، آبی و بنفش برای رنگ دیوار شما باشد. چرا که زرد یک رنگ روشن کننده است که انرژی را به حمام شما می‌آورد و آبی احساس آرامش را به حمام شما می‌آورد و همچنین بنفش در سایه‌های روشن‌تر می‌تواند آرامش بیشتری به شما بدهد.

keyboard_arrow_up