انواع نمای سبز در طراحی ساختمان
• نمای سبز روی دیوار: معماری سبز در طراحی
قدیمیترین نماهای سبز از رشد طبیعی گیاه رونده روی دیوار شکل گرفته است و انواع گیاهان بالارونده به صورت طبیعی بر روی سطوح دیوار حرکت کرده و باعث پوشش آن میشود. از قرنها پیش نیاکان ما برای پوشاندن دیوارهای مورد نظر از گیاهان مختلف به این روش استفاده میکردند به طوری که این کار به یک هنر باغبانی تبدیل شد و برای پوشاندن دیوارهای نامطلوب و تبدیل آن به نمای زیبا و مطلوب از این روش استفاده میکردند.
• نمای سبز کابلی:
در سالهای اخیر از سازههای کابلی به عنوان جدیدترین طریقه رویش گیاهان نام بردهاند. در این روش کابلهای فلزی در جهتهای مختلف از پای گیاه به بالا نصب میشود و این کابلها قابلیت این را دارند که به صورت منظم یا نامنظم طراحی شوند و میزان کشش انها بر اساس نوع گیاه و سازه تعیین میشود و گیاهان در طی مدت رشد بر روی کابلها حرکت کرده و در انتها یک شبکهی سبز بر پایه شبکه بندی کابلی بوجود میآورند. از مزیتهای این راه میشود به روش اجرای آسان و سرعت نصب آن اشاره کرد.
• نمای سبز شبکهای فلزی و چوبی:
به مرور زمان راههای پرورش گیاه در باغبانی توسعه یافته و یکی از روشهای پرورش گیاهان، هدایت آنها بر روی سازههای خاص از جنس فلز یا چوب است در این روش همهی سازه با گیاه پوشیده میشود و در نتیجه حجم گیاهی مورد نظر، شکل سازه میشود. از این روش برای پوشاندن سایهبان، پرگولا، آلاچیق و … استفاده میشود.
گونههای گیاهی رونده برای استفاده معماری سبز در طراحی نمای ساختمان
گیاهانی که در نمای سبز استفاده میشوند همه از دسته گیاهان رونده هستند با این حال گیاهان بر اساس الگوی رشد به سه دسته تقسیم میشوند.
۱. گیاهان بالا برونده: این گیاهان از طریق شاخههای پیچنده و چسبنده به طور طبیعی از سطوح مختلف اطراف خود بالا میروند.
۲. گیاهان رونده: این گیاهان به صورت رونده رشد میکنند اما برای بالا رفتن نیاز به سازهای دارند که بر روی آن هدایت شوند و به تنهایی قادر به بالا رفتن از سازه عمودی نیستند.
۳. گیاهان آویز: در این دسته گیاهان در فلاورباکسهایی در بالای سازه کشت میشوند و به صورت آویز از بالا به پایین رشد میکنند.
طراحی نمای سبز ساختمان
طراحی نمای سبز از آن طراحیها است که معمولا هر معماری از پس طراحی و اجرای آن بر نمیآید و معمولا باید برای داشتن آن به معماران با تجربهای مراجعه کنید تا مطلوبترین نتیجه را بگیرید. همانطور که اطلاع دارید اجرای این نما نیازمند دیتیلها و مصالح خاص خودش میباشد.
گیاه رونده: در روش اول ما به گیاه رونده احتیاج داریم که ریشه در خاک دارد و بر روی نما بالا میرود و با این روند نما را کامل میکند.
گیاه گلدانی: در روش دوم میتوانیم از گیاهانی استفاده کنیم که در گلدان کاشته شدهاند و توسط استراکچرهایی بر روی نما نصب میشوند.
هزینه اجرای معماری سبز در طراحی نمای ساختمان
برآورد هزینه اجرای نمای سبز به عوامل متفاوتی بستگی دارد و هر یک از این عوامل تاثیر مستقیمی در هزینه تمام شدهی اجرای نمای شما دارد.
معمولا برای برآورد باید به این نکات توجه کرد: ارتفاع ساختمان، دستمزد مجریان، متریال و گیاهان انتخابی، مساحت قسمت نماسازی و… .
معایب نمای سبز برای استفاده در طراحی نمای ساختمان
✗ آسیب به دیوار:
از مهمترین معایب نمای سبز میتوان به آسیب دیوار اشاره کرد، ریشه گیاهان چسبنده در طول زمان میتواند باعث تخریب دیوار و نفوذ به آن شود. علاوه بر این موضوع ساقههای رونده و پیچنده از طریق پنجره، لولههای آب و تهویه میتوانند وارد فضای داخلی شوند. برای پیشگیری این آسیبها باید در حاشیه درب و پنجره از رشد پوشش گیاه جلوگیری کرد و در هر فصل مسیرهای آب و تهویه کنترل شوند.
✗ ظاهر نامطلوب در فصل زمستان:
گیاهان برگریز با وجود تنوع رنگی برگ و گل در زمستان فاقد برگ میباشند به همین دلیل منظره ساختمان را خشک و چهرهای نامناسب بوجود میآورند.
✗ عدم قابلیت جا به جایی:
در اکثر نماهای سبز گیاه به طور مستقیم در سازه کابلی یا داربست و یا در زمین و پای دیوار کاشته میشود به همین دلیل امکان جابهجایی گیاه بعد از رشد کامل وجود ندارد. و همینطور در بعضی از نماها که گیاه در فلاورباکس کاشته میشود نیز ساختار فقط در ابعاد کوچک قابل جابهجایی است.
✗ زمان طولانی رشد گیاهان:
همانطور که میدانیم نمای سبز از رشد گیاهان بوجود میآید. برای این منظور گیاهان در سایز کوچک کشت میشوند و با رشد سالانه بر روی نما پیشروی میکنند و زمان مورد نیاز تکمیل نما تقریبا بین ۳ تا ۶ سال بر اساس اندازه سازه و نوع گیاهان متفاوت است.
✗ نگهداری دائم و طولانی مدت:
برای بدست آوردن نمای سبز مطلوب با پرورش گیاهان بالا رونده به عملیات باغبانی منظم نیاز است. برای این کار باغبان حرفهای به طور ماهانه یا فصلی به هدایت گیاهان بر روی داربست و هرس گیاهان میپردازد و این عملیات به رشد یکنواخت و مناسب گیاه بر روی سازه کمک میکند. علاوه بر آن رسیدن هوا و نور مناسب در کنار آبیاری و کوددهی منظم سرعت رشد و کیفیت برگ و گلها را افزایش میدهد.
دیوار سبز نمای ساختمان
در بسیاری از ساختمانها علاوه بر استفاده از نمای مدرن که اجرا شده از گیاهان سبز هم استفاده میکنند و در بعضی مواقع تصمیم میگیرند که برای طراحی نمای ساختمان فقط از گیاهان استفاده کنند و دیواری را با استفاده از گیاهان سبزی که مناسب نما هستند اجرا کنند.
امروزه این دیوارها بیشتر برای بازسازی نماها استفاده میشود.
دیوار سبز
دیوار سبز دیواری است که بخشی یا تمام آن از گیاه پوشیده شده است و ممکن است در داخل یا خارج ساختمان قرار بگیرد.
این نوع دیوار ظرفیت عایق حرارتی و تنظیم دمای بیرونی را بالا میبرد.